tiistai 30. elokuuta 2016

Villiä hurjempi Gene Wilder

Yhdysvaltalainen Gene Wilder (1933-2016) ei ollut ainoastaan loistava näyttelijä. Hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimpia koomikoita. Omia henkilökohtaisia suosikkejani, mutta myös maailman.

Hän varasti show'n jo ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Kuka pystyy siihen, kun vastanäyttelijöinä ovat Warren Beatty ja Faye Dunaway? Elokuva oli tietenkin Arthur Pennin klassikko Bonnie ja Clyde, vuodelta 1967. Elokuvassa Wilder näytteli heidän panttivankiaan. Rooli ei ollut suuri, mutta sitäkin vakuuttavampi.

Samana vuonna Wilder teki todellisen läpimurtonsa. Mel Brooks oli sopinut muutamaa vuotta aiemmin, että Wilderin täytyy hyväksyttää kaikki pidemmät projektinsa hänellä, jotta ei tulisi päällekkäisyyksiä Brooksin tulevan Kevät koittaa Hitlerille - nimisen projektin kanssa. Brooks oli tutustunut Wilderiin silloisen tyttöystävänsä, myöhemmän vaimonsa Anne Bancroftin myötä. Bancroft ja Wilder näyttelivät samassa näytelmässä vuonna 1963.

The Producers, 1967
The Producers: Kevät kotittaa Hitlerille saatiin tuotantoon kolmen vuoden päästä. Se on nerokas tarina Broadway-tuottaja Max Bialystockista (Zero Mostel), joka rypee epäonnistuneissa produktioissa. Hänen kirjanpitäjänsä Leo Bloom (Wilder) keksii kuinka flopilla voi tienata enemmän kuin hitillä, jolloin he ryhtyvät etsimään surkeinta mahdollista käsikirjoitusta, huonointa ohjaajaa ja karmeaa castia. He päätyvät saksalaiseen natsipropaganda-näytelmään, josta tehdään musikaali.(Itseasiassa koko The Producersista tehtiin musikaaliversio vuonna 2001, joka oli niin ikään suuri menestys Broadwaylla.)

Young Frankenstein, 1974
Wilder sai ikonisesta roolistaan Oscar-ehdokkuuden. Hän ei voittanut, mutta sillä ei kuulemma ollut enää väliä parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta palkitun Brooksin puheen jälkeen. Puhe päättyi lauseisiin: "I'd also like to thank Gene Wilder. I'd also like to thank Gene Wilder. I'd also like to thank Gene Wilder."

With Richard Pryor
The Producers oli Brooksin ensimmäinen elokuva ja Wilderin ensimmäinen suuri rooli. Brooks on myöhemmin kommentoinut, että elokuva olisi ollut loistava myös ilman Wilderia, jonkun toisen näyttelijän kanssa. "Mutta siitä ei olisi tullut klassikko."

Brooks ja Wilder tekivät yhdessä vielä kaksi elokuvaa, molemmat julkaistiin vuonna 1974. Länkkäriparodia Villiä hurjempi länsi (Blazing Saddles) on valittu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista komedioista. Paljon hännille ei jää osin myös Wilderin itsensä käsikirjoittama Young Frankenstein. Itse pidän Villiä hurjemmasta lännestä, mutta Young Frankenstein ei ensi näkemältä aikoinaan iskenyt. En ole elokuvaa nähnyt sen koommin, laadukkaat elokuvat kun tuppaavat nykyisin olemaan maton alla.

Wilderilla oli urallaan kaksi suurta toveruutta. Toinen Brooksin, toinen koomikko Richard Pryorin kanssa. Pryorin kanssa tunnetuimpia lienevät Hopeanuoli (Silver Streak, 1976) ja Syyttömät silminnäkijät (See No Evil, Hear No Evil, 1989).

Wilder yhdisti voimansa myös Woody Allenin kanssa, vuoden 1972 komediaan Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä (Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)). Allen oli soittanut Wilderille ja sanonut, että haluaa rooliin joko Laurence Olivierin tai hänet. Ja että vastanäyttelijänä on naisen sijasta lammas.

Jali ja suklaatehdas, 1971
Elokuva pohjautuu samannimiseen kirjaan, josta Allen on tehnyt hauskan episodielokuvan. Kirjan kirjoittanut seksitutkija David Reuben ei sitä tosin arvostanut. Wilderin kohtauksessa What is Sodomy? hän näyttelee tohtori Rossia, joka rakastuu potilaansa lampaaseen.

Viimeisinä vuosinaan Wilder ei näytellyt. Osin johtuen varmasti myös alzheimerin taudista, osin siitä että hän ei pitänyt julkisuudesta. Hän antoi haastatteluja hyvin harvakseltaan pitkin uraansa. Hän kirjoitti kirjoja ja maalasi mielummin. Internet-aikakausi nosti hänet kuitenkin jonkinasteiseen kulttimaineeseen. Kiitos meemin, joka on napattu yhdestä Wilderin muistettavimmasta klassikosta, Jali ja suklaatehdas, vuodelta 1971
Wilder oli suuri nero, joka antoi komedian tapahtua. Hän ei puskenut sitä, ei teeskennellyt sitä.
Se vaan tapahtui. Luonnostaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti