maanantai 4. toukokuuta 2015

Professori johdattaa teatterin saloihin

Mikäli haet lukemaan teatteritiedettä, tämä teos lieneekin sinulle jo tuttu.

Christopher B. Balme on maailmankuulu teatteritutkija, joka työskentelee tällähetkellä Münchenin yliopiston professorina. Hän kirjoitti teoksen Johdatus teatteriin (alunperin julkaistu nimellä The Cambridge Introduction to Theatre Studies) jo vuonna 2008, jonka Like kustannus julkaisi tänä vuonna suomeksi. Siitä suuri kiitos, sillä vastaavia alaan liittyviä tärkeitä kirjoja ei koskaan ole Suomessa tarpeeksi.

Toinen taho kenelle täytyy olla kiitollisuuden velassa on teoksen suomentaja, Helsingin yliopiston teatteritieteen emeritaprofessori Pirkko Koski, joka tunnetaan useista suomalaista teatteria käsittelevistä teoksista, joista mainittakoon mm. tuore Näyttelijänä Suomessa.

Kirjassa käydään läpi teatterin teoriaa. Kuten kirjan esittelytekstissä luvataan, Johdatus teatteriin antaa paljon ihmiselle, joka tietää teatterista enemmän, siinä missä myös satunnaiselle katsojalle. Teoksessa ei pohdita niinkään teatterin merkitystä, vaan pikemminkin analysoidaan sen ulkoisia tekijöitä.

Ensimmäisessä osassa käydään läpi itse esitystä, näyttelijöistä yleisöön ja tilaan itseensä.
Toisessa osaossa framiin pääsee mm. teatterin teoria, tekstin merkityksellisyys ja esitysanalyysi. Lukija pääsee paneutumaan tarkemmin myös musiikkiteatteriin ja tanssiin omissa luvuissaan.
Kolmas ja viimeinen osa käsittää teatteritutkimusta laajemmin, tutkien taiteen suhdetta myös mediaan.

Balmen teoksen suomennos toimii erittäin hienosti. Pirkko Koski on tehnyt hienon työn lisäämällä suomalaiseen teatterikenttään liittyviä huomioita ja esimerkkejä. Myös muutamia kuvia. Kaikki nämä, loistavista viitteistä lähtien, tuovat suhteellisen vaikeaa ja hankalaa teoreettista tekstiä lähemmäs suomalaista lukijaa. Lienee tarpeetonta mainita, että teos on vahvasti teoreettinen ja kirjan kieli ja rytmi täytyy omaksua ja hyväksyä. Kun tätä "oppii lukemaan" ja teokseen pääsee kiinni, myös lukeminen alkaa sujua nopeammin.

Vaivaa täytyy siis hieman nähdä, mutta kirjasta saama hyöty ja oppi on sitäkin merkityksellisempää. Mikäli teatteriestitystä katsoessa ei ole tullut ajatelleeksi tiettyjä aspekteja joita kirja esittää, lukija mitä todennäköisimmin kiinnittää huomiota asioihin seuraavalla kerralla.

Johdatus teatteriin saa myös ajattelemaan teatteria suurena historiallisena tapahtumana - jokainen tehty ja nähty esitys jatkaa teatterin valtavassa kaanonissa, tullen osaksi teatterin pitkää historiaa - suo sitä esitykselle tai ei.

Kirja on kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita. Ei vaan teatterista, vaan myös psykologiasta ja taiteesta yleensä. Suosittelen vahvasti.


Likelle kiitos arvostelukappaleesta.

Christopher B. Balme (suom. Pirkko Koski): Johdatus teatteriin
Like, 2015. 300 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti